Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές,

Η σημερινή μέρα αποτελεί μια μέρα μνήμης για τους αγωνιστές της ελευθερίας: την ελληνική νεολαία που εξεγέρθηκε απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς που επιβλήθηκε με βία στον τόπο μας για 7 ολόκληρα χρόνια, από το 1967 έως το 1974.

Το δικτατορικό καθεστώς ή αλλιώς «χούντα των συνταγματαρχών», με τη στήριξη του αμερικανικού παράγοντα,  κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα, κατάργησε την ελευθερία του λόγου, φίμωσε τους πνευματικούς ανθρώπους και τους καλλιτέχνες,  εξαπέλυσε σκληρές διώξεις σε όσους διαφωνούσαν- διώξεις που συνοδεύονταν από βασανιστήρια και εξορίες. Παντού φόβος, παντού σκοτάδι…

Η εξέγερση εκείνη των νέων, των φοιτητών, τον Νοέμβριο του 1973 που είχε ώς βασικά συνθήματα «ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ», «ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ», «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», νίκησε το φόβο και το φώτισε το σκοτάδι. Το πιο ζωντανό, το πιο ακμαίο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας βγήκε μπροστά. Στις καταλήψεις της Νομικής Σχολής και του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, αλλά και άλλων πανεπιστημιακών σχολών σε άλλες πόλεις, οι φοιτητές για λίγες μέρες επανέφεραν τη δημοκρατία και την ελευθερία δίνοντας το μήνυμα σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία ότι με συλλογικούς αγώνες μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Το μήνυμα αυτό το αφουγκράστηκε πολύ καλά ο ελληνικός λαός. Αλλά και οι δικτάτορες… Διαπιστώνοντας ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου είχε μεγάλη απήχηση και θέλοντας να αποτρέψουν την εξέλιξή της σε ένα παλλαϊκό κίνημα, έβγαλαν στους δρόμους της Αθήνας μέσα στη νύχτα τον στρατό και τα τανκς. Οι νεκροί του Πολυτεχνείου «λευτεριάς λίπασμα».

Η δικτατορία δεν έπεσε με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, δέχτηκε όμως ένα ισχυρό πλήγμα. Η δικτατορία έπεσε  το 1974, με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, κι έτσι κλείνει ένα κεφάλαιο της ιστορίας κι ανοίγει ένα άλλο  κεφάλαιο που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη…αυτό της κυπριακής τραγωδίας.

Η σύντομη ταινία που ακολουθεί, με το τίτλο «Γράμματα στο μέλλον»,  είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που αναφέρεται  στα γεγονότα της Πολυτεχνείου.

.Επιμέλεια: Ρόδη Λεμονιά – φιλόλογος.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s