ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο

1. Το ωράριο λειτουργίας του σχολείου μας είναι 08: 20 με 14:00

2. Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να είναι παρόντες κατά τη διάρκεια της προσευχής. Τότε θα γίνεται η ενημέρωσή τους για θέματα που τους αφορούν από τη Διεύθυνση του σχολείου.

3. Οι μαθητές που καθυστερούν κατά την 1η ώρα ή οποιαδήποτε άλλη ώρα, θα προσέρχονται οπωσδήποτε στο Γραφείο της Διεύθυνσης για να αναφέρουν το λόγο της αργοπορίας τους και για να τους επιτραπεί ή όχι η προσέλευση στην αίθουσα.

4. Μετά το πέρας των μαθημάτων οι μαθητές και οι μαθήτριες οφείλουν να επιστρέφουν στο σπίτι τους και να μη χρονοτριβούν στους δρόμους και την πλατεία διότι υπάρχουν κίνδυνοι ατυχήματος.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος

1. Οι μαθητές εισέρχονται στις αίθουσες χωρίς καθυστέρηση, δεν περιφέρονται στους διαδρόμους, ετοιμάζονται για το μάθημά τους και δεν ενοχλούν με φωνές τις διπλανές τάξεις.

2. Οι μαθητές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων οφείλουν να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους τα απαραίτητα για κάθε μάθημα βιβλία και τετράδια. Δεν επιτρέπεται να διαταράσσεται η ροή του μαθήματος και να παρεμποδίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία με οποιοδήποτε τρόπο. Οι μαθητές έχουν το δικαίωμα να διατυπώνουν ελεύθερα τη γνώμη τους και να εκφράζουν χωρίς φόβο τις απορίες τους πάντα με ευγένεια και σεβασμό προς τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους. Με ευγένεια, σεβασμό, υπομονή και επιείκεια οφείλουν και οι εκπαιδευτικοί να αντιμετωπίζουν τους μαθητές.

3. Δεν επιτρέπεται η απομάκρυνση των μαθητών από τον χώρο του σχολείου κατά τη διάρκεια λειτουργίας του, παρά μόνο με άδεια που χορηγείται από τη Διεύθυνση του σχολείου. Μαθητής ή μαθήτρια που αισθανθεί αδιαθεσία οφείλει να ενημερώσει τον καθηγητή της τάξης του ή τον εφημερεύοντα καθηγητή και να πάρει άδεια να αποχωρήσει αφού έχει προηγηθεί επικοινωνία με τον κηδεμόνα του.

Η αναίτια απουσία από διδακτική ώρα αποτελεί παράπτωμα και ελέγχεται πειθαρχικά από τον Διευθυντή του Σχολείου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων για το θέμα αυτό.

4. Δεν επιτρέπεται μέσα στην τάξη η κατανάλωση φαγητών ή ροφημάτων. Φροντίζει ο μαθητής να ολοκληρώνει το φαγητό του στην ώρα του διαλείμματος.

5. Οι οριζόμενοι – σύμφωνα με το πρόγραμμα – επιμελητές φροντίζουν για την καθαριότητα και την καλή κατάσταση της αίθουσας διδασκαλίας, τον τακτικό αερισμό της καθώς και τον εφοδιασμό της με τα απαραίτητα για τη διεξαγωγή των μαθημάτων υλικά (κιμωλίες – χάρτες – όργανα μαθηματικών)

6 Η αλλαγή αίθουσας για τη διδασκαλία ορισμένων μαθημάτων (Πληροφορική – Τεχνολογία – Φυσική – Χημεία – Γυμναστική), πρέπει να γίνεται χωρίς αργοπορία. Απαγορεύονται θορυβώδεις και ενοχλητικές εκδηλώσεις στους διαδρόμους του Σχολείου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.

7. Η απόπειρα αντιγραφής κατά τη διάρκεια των διαγωνισμάτων συνεπάγεται αφαίρεση και μονογραφή του γραπτού.

8. Όταν ένας μαθητής απουσιάσει από το σχολείο οφείλει να ενημερωθεί για την ύλη του μαθήματος που έχει παραδοθεί στην τάξη.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος

1. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ο μαθητής έχει τη δυνατότητα και το χρόνο να πάει στην τουαλέτα να ψωνίσει από το κυλικείο, να φάει το κολατσιό του και να πιεί νερό.

2. Στη διάρκεια του διαλείμματος δεν επιτρέπεται η χρήση μπάλας απουσία γυμναστή. Στο προαύλιο οι μαθητές οφείλουν να έχουν κόσμια συμπεριφορά και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των εφημερευόντων καθηγητών. Δεν επιτρέπεται σε μαθητές να φέρουν εξωσχολικά άτομα στο χώρο του σχολείου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του ή η συζήτηση με εξωσχολικά άτομα από τα κάγκελα της αυλής.

3. Δεν επιτρέπεται η παραμονή των μαθητών στους διαδρόμους. Μόνο σε περίπτωση κακοκαιρίας ή σοβαρού κινητικού προβλήματος μπορούν να παραμείνουν στην αίθουσα, αφού πρώτα πάρουν άδεια από τη Διεύθυνση του σχολείου ή τους εφημερεύοντες καθηγητές.

Φοίτηση

1. Η φοίτηση στο Γυμνάσιο είναι υποχρεωτική. Οι μαθητές οφείλουν εκτός από τα μαθήματά τους να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου, στους περιπάτους, σχολικές εκδρομές, εορτές και εκδηλώσεις.

2. Μαθητής που θα σημειώνει πάνω από 64 αδικαιολόγητες ωριαίες απουσίες σε σύνολο 114, απορρίπτεται λόγω ανεπαρκούς φοίτησης. Η δικαιολόγηση των απουσιών γίνεται εντός 10 εργάσιμων ημερών από τον κηδεμόνα του μαθητή, ο οποίος μπορεί να δικαιολογήσει τις απουσίες το πολύ 2 συνεχόμενων ημερών και συνολικά 10 ημερών στο έτος. Για μεγαλύτερο διάστημα απαιτείται βεβαίωση γιατρού. Μετά τη συμπλήρωση 30 αδικαιολογήτων απουσιών, θα ειδοποιούνται οι κηδεμόνες από τον υπεύθυνο του τμήματος ταχυδρομικά και τηλεφωνικά.

3. Για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης και της επίδοσης των μαθητών ευθύνονται αποκλειστικά οι γονείς και οι κηδεμόνες, που οφείλουν να προσέρχονται για ενημέρωση (καθημερινά από το 1ο διάλειμμα 09.00 έως και το τελευταίο 13.15). Οι γονείς πρέπει να ειδοποιούν έγκαιρα τους υπεύθυνους καθηγητές του τμήματός τους για κάθε αλλαγή στη διεύθυνση κατοικίας τους ή στον αριθμό του τηλεφώνου τους.

Καθαριότητα και γενικοί κανόνες συμπεριφοράς

1. Οι μαθητές πρέπει να διατηρούν καθαρούς τους χώρους του σχολείου. Χρησιμοποιούμε σωστά (όπως στο σπίτι μας) τις τουαλέτες και τους νιπτήρες του σχολείου. Μαθητές που προξενούν υλικές ζημιές ή καταστρέφουν αντικείμενα συμμαθητών τους υποχρεούνται να επανορθώσουν, διαφορετικά θα παρεμβαίνει ο Σύλλογος των Καθηγητών με πιθανά πειθαρχικά μέτρα, εφόσον πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια. Το 5μελές συμβούλιο του κάθε τμήματος έχει την ευθύνη να αναφέρει στη Διεύθυνση του σχολείου τυχόν ζημιές.

2. Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους χώρους του σχολείου.

3. Απαγορεύεται η χρήση στο σχολείο κινητών τηλεφώνων, συσκευών καταγραφής και αναπαραγωγής ήχου και εικόνας, καθώς και η κατοχή μεγάλων χρηματικών ποσών. Ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια έχουν οι κάτοχοι.

4.Απαγορεύεται ρητά η οδήγηση ποδηλάτων ή μοτοποδηλάτων στους περιπάτους ή μέσα στο χώρο του σχολείου καθώς και τα τυχερά παιχνίδια και η χρήση αλκοόλ στις εκδρομές και τους περιπάτους.

5. Το ντύσιμο και γενικά η καθημερινή εμφάνιση των μαθητών κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος (μαθήματα, σχολικές εκδηλώσεις, εκδρομές) πρέπει να είναι απλή, ευπρεπής, καθαρή, ανεπιτήδευτη και οπωσδήποτε σύμφωνη με τη μαθητική ιδιότητα. Η εμφάνιση των μαθητών είναι φροντίδα των γονέων τους, αποτελεί βασικό στοιχείο της καθημερινής παρουσίας τους στο Σχολείο και λόγοι παιδαγωγικοί επιβάλλουν τον έλεγχό της.

6. Οι μαθητές οφείλουν να σέβονται τα προσωπικά αντικείμενα των συμμαθητών τους και σε καμία περίπτωση να μη τα χρησιμοποιούν χωρίς την άδεια των κατόχων τους.

7. Ασυμβίβαστα προς τη μαθητική ιδιότητα είναι η χειροδικία, η εξύβριση, οι απειλές, ο απρεπής αστεϊσμός, η αφαίρεση αντικειμένων και γενικά κάθε ενέργεια που ξεπερνά τα όρια της αξιοπρέπειας και του σεβασμού των άλλων. Τέτοιες ενέργειες ελέγχονται πειθαρχικά.

8. Όταν στο τμήμα παρατηρούνται φαινόμενα ενδοσχολικής βίας και απομόνωσης συμμαθητών είναι χρέος του πενταμελούς συμβουλίου να παρεμβαίνει και να φροντίζει σε συνεργασία με τον/την υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος για την αντιμετώπισή τους. Ο/η συμμαθητής/ τρια είναι φίλος/η και πρέπει πάντα να τον/ την βοηθάμε.

Μαθητικές κοινότητες

Οι Μαθητικές κοινότητες (Πενταμελή και Δεκαπενταμελή Συμβούλια) σε κάθε σχολείο έχουν σκοπό την εξοικείωση των μαθητών με τις δημοκρατικές διαδικασίες και την ομαλή κοινωνικοποίησή τους. Οι μαθητικές κοινότητες λειτουργούν επικουρικά στη λειτουργία του σχολείου και βοηθούν εποικοδομητικά στον εντοπισμό προβλημάτων, στην επίλυσή τους καθώς και στην οργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων εντός του σχολείου.

Η οργάνωση δραστηριοτήτων εκτός σχολείου πραγματοποιούνται με σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου των καθηγητών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Ο τρόπος εκλογής των μελών αυτών των συμβουλίων καθώς και η λειτουργία τους ορίζεται από σχετικό νόμο του Υπουργείου Παιδείας.

Όλα τα θέματα που παρουσιάζονται στο τμήμα αντιμετωπίζονται σε συνεργασία με τον/την υπεύθυνο καθηγητή/τρια του τμήματος.

Πειθαρχία – κυρώσεις

Στο σχολείο η κατάκτηση της γνώσης και η αγωγή απαιτούν εκ μέρους του μαθητή τον σεβασμό σε αρχές και κανόνες συμπεριφοράς. Η σταδιακή προσαρμογή των παιδιών στους κανόνες πειθαρχίας, ως βασική επιδίωξη του Σχολείου, επιβάλλει να λαμβάνονται διάφορα παιδαγωγικά μέτρα και να γίνονται διακριτικές προσωπικές επισημάνσεις.

Αν όμως διαπιστωθεί ότι κάποιοι μαθητές παραβαίνουν τους κανόνες συμπεριφοράς και ότι με τη συμπεριφορά τους παρακωλύουν το έργο του Σχολείου ή ότι η συμπεριφορά τους είναι βλαπτική για τους συμμαθητές τους, τότε είναι αναγκαίο να επιβληθούν κυρώσεις (ποινές) , σύμφωνα πάντοτε με τη σχολική νομοθεσία και με τις αρχές της Παιδαγωγικής και της Ψυχολογίας.

Οι τιμωρίες κλιμακώνονται ως εξής: παρατήρηση, επίπληξη, ωριαία απομάκρυνση από το μάθημα, αποβολή από τα μαθήματα μέχρι 3 ημέρες, αποβολή από τα μαθήματα μέχρι 5 ημέρες και απομάκρυνση από το Σχολείο (αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος). Οι τιμωρίες έχουν επιπτώσεις στον χαρακτηρισμό της διαγωγής, η οποία μπορεί να μειωθεί από «κοσμιοτάτη» σε «κοσμία» ή ακόμα και «επίμεμτη».

Βέβαια η σχέση κανόνας – παράβαση – τιμωρία διαμορφώνεται στο πλαίσιο λειτουργίας του Σχολείου και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθητή.

Οι γονείς ενημερώνονται από το Σχολείο για την όποια παρεκκλίνουσα συμπεριφορά των παιδιών τους και την επιβολή κυρώσεων. Η στενή συνεργασία Σχολείου – Γονέων είναι πάντα αναγκαία και επιβεβλημένη.

Η συνέπεια στην τήρηση του σχολικού Κανονισμού και των καθιερωμένων κανόνων από το Υπουργείο Παιδείας και η εξαίρετη συμπεριφορά, τόσο η ατομική των μαθητών όσο και η ομαδική των μαθητικών κοινοτήτων, εκτιμάται αναλόγως και επαινείται κατά την κρίση του Συλλόγου των Διδασκόντων κάθε Σχολείου.

Τα θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από τον Διευθυντή και το Σύλλογο Διδασκόντων, σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης και την εκπαιδευτική νομοθεσία.

Η Διεύθυνση του σχολείου και οι διδάσκοντες καθηγητές είναι πάντοτε πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί σας για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος, ώστε να επιτευχθούν οι κοινοί εκπαιδευτικοί στόχοι μας.

 

 

Φοίτηση των μαθητών

Σύμφωνα με τις τελευταίες εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας το όριο των απουσιών καθορίζεται για τα Γυμνάσια ως εξής:
Δικαιολογημένες απουσίες : 50
Αδικαιολόγητες απουσίες: 64

Δικαιολόγηση απουσιών

Η δικαιολόγηση των απουσιών γίνεται με δύο τρόπους:
1. Από το γονέα ή κηδεμόνα ο οποίος έρχεται ο ίδιος στο σχολείο και συμπληρώνει ειδικό έντυπο δικαιολόγησης με τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος του μαθητή, σε χρονικό διάστημα δέκα ημερών από την απουσία του παιδιού. Ο γονέας έχει το δικαίωμα να δικαιολογήσει σύμφωνα με το νόμο μέχρι δέκα ημέρες απουσίας.
2. Από γιατρό. Το δικαιολογητικό μπορεί να το πάρει ο μαθητής από το γιατρό του κατά την επίσκεψη στο ιατρείο του και να το προσκομίσει στο σχολείο ο ίδιος ο μαθητής ή ο γονέας του.
Σε κάθε περίπτωση ο γονέας οφείλει να παρακολουθεί τη φοίτηση του μαθητή. Για το σκοπό αυτό και σύμφωνα με το νόμο ο υπεύθυνος καθηγητής κάθε τμήματος αποστέλλει ενημερωτικό σημείωμα, όταν ο μαθητής συμπληρώνει τριάντα (30) απουσίες, ανεξάρτητα από το αν αυτές έχουν δικαιολογηθεί ή όχι.

Η δικαιολόγηση των απουσιών από τον γονέα ή κηδεμόνα γίνονται εντός 10 ημερών από την απουσία του μαθητή.Ο γονέας-ο ίδιος με δικαιολογητικό που συμπληρώνεται στο σχολείο μπορεί να δικαιολογήσει απουσίες μέχρι 10 ημερών για όλη την σχολική χρονιά.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Οι γονείς οφείλουν να ενημερώνουν τους καθηγητές του  σχολείου για τυχόν προβλήματα υγείας των μαθητών και μαθητριών. 

Ενημέρωση γονέων

Οι γονείς των μαθητών μπορούν να έρχονται στο σχολείο να ενημερώνονται για την επίδοση και τη δικαιολόγηση απουσιών των μαθητών καθημερινά από το δεύτερο διάλειμμα ( 09.50) κάθε Τετάρτη και Πέμπτη.

Υπεύθυνοι καθηγητές τμημάτων:

Α1 τμήμα: Αλυφαντή Καλλιρρόη
Α2 τμήμα: Πετρίτου Νεκταρία
Β1 τμήμα: Τουμπέκη Αικατερίνη
Β2 τμήμα : Χαρπίδου Ρεβέκκα
Γ1 τμήμα: Ρόδη Λεμονιά
Γ2 τμήμα: Γεννίτσαρη Φιλιώ

Μεταφορά μαθητών

Σύμφωνα με τον υπ. Αρ.35415 απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας (ΦΕΚ αρ. 1701 της 1ης Αυγούστου 2011), δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση με λεωφορείο οι μαθητές Γυμνασίου οι οποίοι κατοικούν από την έδρα του σχολείου τους σε απόσταση μεγαλύτερη από τα 2.500 μέτρα.
Επίσης δικαιούνται σύμφωνα με τον ίδιο νόμο επίδομα μεταφοράς με ίδιο μέσο οι μαθητές που απέχουν πάνω από 2500 μέτρα από την πλησιέστερη στάση του λεωφορείου.

Advertisement